doorlopendkrediet3Het doorlopend krediet is een leenvorm waarbij er wel een bedrag wordt vastgelegd, maar geen termijn waarop dit volledig terugbetaald dient te worden. Concreet wil dit zeggen dat je bijvoorbeeld een bedrag van 3000 euro kunt lenen indien gewenst. Dit is je kredietsom. Je bent niet verplicht het bedrag te lenen en kunt ook kiezen van enkel een deel van het bedrag te gebruiken, maar dit is de limiet die vastgelegd is. Wanneer je een deel van het bedrag gebruikt, betaal je over dat deel een intrest of kost. Deze intrest in uitgedrukt in een percentage en verhoogt dus wanneer je meer geld van het krediet opneemt.

Terugbetalingen?

Ook bij het deze kredietvorm dien je maandelijks een som te betalen, maar in tegenstelling tot een gewone lening blijft deze som niet geblokkeerd staan. Vaak wordt gevraagd om een deel intresten te betalen en een vast percentage op het ontleende bedrag. Dit tweede deel is een effectieve terugbetaling van je lening. Dit kan 3%, maar ook 5% of zelfs meer. Alles is afhankelijk van de afspraken die met de kredietverstrekker werden gemaakt. Wanneer je de betaling hebt uitgevoerd, komt het deel dat effectieve aflossing is terug bij je krediet te staan en kan je dat in principe opnieuw gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je eigenlijk blijvend gebruik kan maken van je lening waardoor een doorlopend krediet in de volksmond ook wel eens een doodlopend krediet wordt genoemd.

Prijzen?

Het doorlopend krediet is geen goedkope lening. De reden hiervoor is het gebrek aan onderpand, de mogelijkheid om het terugbetaalde bedrag opnieuw te lenen en de overeenkomsten met de persoonlijke lening. Het jkp varieert per aanbieder en is geen vast gegeven. Heel wat doorlopende kredieten zijn verbonden aan een kredietkaart wat ze extra aantrekkelijk maakt. Zo kan je op krediet kopen zonder aan het einde van de maand de rekening gepresenteerd te krijgen.

Hoe af te sluiten?

Het gemakkelijkste is dit via de websites van diverse aanbieders. Vergelijken doe je via de simulatietools op deze websites. Probeer  eens de kredietsimulator van bijvoorbeeld de Beobank, Cetelem of Cofidis.