Een privélening of persoonlijke lening is een type lening waarbij de ontlener geen invloed heeft op de besteding van het geleende bedrag. Het nadeel van de privélening is de vaak hogere rente, het voordeel is de vrijheid bij de besteding van het kapitaal. Privéleningen worden vaak gebruikt om financiële problemen op te lossen, maar ook bij de aankoop van persoonlijke zaken of voor het financieren van een vakantie. Wanneer een krediet een specifiek doel dient zoals de aankoop van een auto, huis of een renovatie, doet men er beter aan een lening aan te vragen die hiervoor opgezet is. De kosten zullen veelal lager liggen in dat geval. Privéleningen kunnen zowel bij privépersonen als financiële instellingen aangevraagd worden.

particulierenPrivélening bij een privépersoon

Een privélening bij een privépersoon brengt vaak het minste papierwerk met zich mee. In tegenstelling tot banken zoals de Beobank of officiële kredietverstrekkers hebben privépersonen vaak minder eisen en voorwaarden voor het toekennen van het benodigde bedrag. Dit wil zeggen dat zij flexibeler zijn en de lening dus sneller zullen aanvaarden. In veel gevallen zullen zij geen controle uitvoeren bij de nationale bank van België en kunnen de voorwaarden en kosten besproken worden. Idealiter kan men lenen van iemand die men persoonlijk kent. De rente zal in dat geval stukken lager liggen en een eenmalig probleem met de aflossing kan meestal in der minne geregeld worden.

Privélening bij een bank of financiële instelling

Een privélening bij een bank of financiële instelling is onderhevig aan tal van voorwaarden. Zo zal men zijn inkomsten en uitgaven moeten voorleggen om te bepalen welk bedrag geleend kan worden en op welke termijn. Meestal zijn privéleningen ook heel wat duurder dan een specifieke lening omdat er geen onderpand tegenover staat. De ontlener heeft geen huis of auto die hij in beslag kan laten nemen wanneer de maandelijkse betalingen niet voldaan worden.