ouder-kind-leningWanneer je als ouder een lening toekent aan je kind zijn hier enkel gevolgen aan verbonden. Zeker wanneer het om grote bedragen gaat zoals bij de aankoop van een huis. Daarom is het raadzaam om dit soort onderhandse leningen een officieel karakter te geven en te laten registreren bij een notaris. Dit brengt zowel voor ouder als kind enkele voordelen met zich mee.

Wat met de rente?

Eerst en vooral dien je een rente te betalen zoals dat met elke lening gebeurt. Dit is de prijs die je kind betaalt voor de lening. Meestal wordt hiervoor gekeken naar de gemiddelde rente van de verschillende banken. Het eenvoudigste is om een vaste rente te bepalen, maar ook een variabele rente is mogelijk, net zoals dat bij financiële instellingen een mogelijkheid is.

Een officieel contract?

Hoewel je als ouder wellicht vindt dat je in alle vertrouwen een lening kunt geven aan je kind, is het beter om een officieel contract op te maken. Enerzijds vermijdt dit toekomstige problemen en discussies en anderzijds is dit nodig om de lening officieel te maken. En dat laatste is dan weer nodig om ze fiscaal aftrekbaar te maken. Dit geldt natuurlijk wel enkel voor de hypothecaire leningen. Daarnaast is een contract ook nodig wanneer je meerdere kinderen hebt en zou komen te overlijden voor de lening is afbetaald. Op dat ogenblik gaat het saldo namelijk deel uitmaken van de erfenis die correct verdeeld moet worden tussen je verschillende kinderen. Zonder contract is er officieel sprake van een schenking en niet van een lening.

Fiscale aftrekbaarheid.

Ook een lening tussen ouder en kind is fiscaal aftrekbaar wanneer het een lening voor een hypotheek betreft. Natuurlijk moet de lening hiervoor wel aan enkele voorwaarden voldoen. Hierover kan je de notaris raadplegen die de aankoop van het huis regelt.